10 Greseli pe care le fac multe gospodine – Uite de ce nu creste cozonacul si nu e pufos

Aluatul de cozonac trebuie framantat foarte bine, iar ingredientele folosite trebuie sa fie calde. Afla mai multe trucuri pentru un cozonac pufos si bine crescut de la celebra bloggerita culinara Gina Bradea, potrivit csid.ro.

Daca aluatul nu creste, este dens, sta lipit pe maini si are o culoare ciudata, cel mai probabil ai sarit peste o etapa sau ai facut una dintre greselile enumerate mai jos.

Motive pentru care nu creste aluatul de cozonac

Ca sa-ti iasa aluatul de cozonac ca la carte, evita cu orice pret greselile de mai jos, pe care ni le-a detaliat celebra Gina Bradea, autoarea blogului culinar pofta-buna.

1. Nu cerni destul faina

Faina trebuie sa fie bine uscata, calda, sa se cearna 2-3 zile la rand si sa fie tinuta la cald inainte de framantare. Cum ne dam seama ca e uscata bine faina: o strangem in pumn si desfacem – daca se imprastie, inseamna ca e uscata, iar daca ramane cocolos, e semn ca mai trebuie lasata la caldura, ca sa se usuce bine.

2. Ingredientele sunt reci

Toate ingredientele folosite trebuie sa fie la temperatura camerei, nu reci, abia scoase din frigider. Inclusiv aluatul trebuie sa fie cald atunci cand il bagam la cuptor.

3. Pui prea multa drojdie

Daca pui prea multa drojdie in aluat, cozonacul se zborseste si miroase a acru. Verifica si termenul de valabilitate, sa nu ai surpriza ca drojdia sa fie expirata!

4. Nu framanti destul aluatul

Aluatul pentru cozonac pufos care se desface suvite trebuie framantat de trei ori, cu pauze de 30 de minute (prima framantare trebuie sa dureze 40-50 de minute, urmatoarele 5-10 minute). Astfel se dezvolta reteaua de gluten si se reactiveaza drojdia. Aluatul trebuie sa se desprinda de mana, nu sa fie lipicios.

In plus, framantarile repetate ajuta la incalzirea aluatului, care va avea aceeasi temperatura pe toate partile. Un alt secret pentru aluat fin si elastic perfect de cozonac este acesta: dupa fiecare framantare, tranteste usor aluatul in vas sau pe masa de 20 de ori.

5. Temperatura din camera este prea mica

Tine cont ca aluatul framantat bine trebuie tinut la cald. In caz contrar, aluatul va creste greu, procesul de dospire putand dura pana la 12 ore.

Ca sa creasca mai repede, poti baga vasul cu aluat in cuptor la o temperatura de 40 de grade, timp de 15 minute, dupa care opresti cuptorul si-l mai lasi inca 15 minute inauntru. O alta varianta este sa pui castronul cu aluat deasupra unui vas cu apa calda, dar atentie – vasul cu aluat nu trebuie sa atinga apa!

6. Nu lasi aluatul suficient timp sa dospeasca

Aluatul framantat se lasa la dospit, la temperatura camerei (peste 22-23 de grade), suficient timp cat sa-si mareasca volumul. Procesul poate dura de la 2-3 ore pana la 10-12 ore, in functie de cat de energic framanti aluatul si de temperatura camerei.

7. Pui prea multa grasime sau prea mult zahar in aluat

Daca exagerezi cu uleiul, untul (atentie, trebuie sa aiba 82% grasime, nu mai putin), untura din reteta, aluatul nu va creste si cozonacul nu va fi aerat si pufos. Foloseste exact atata grasime cat scrie in reteta! Lucru valabil si in cazul zaharului: nu pune mai mult decat scrie in reteta, altfel aluatul va fi greu si nu va creste frumos.

8. Pui prea multa umplutura in aluat

Chiar daca esti tentata sa pui multa nuca sau alta umplutura (rahat, stafide, merisoare, fructe confiate, migdale, alune, mac, ciocolata etc.), incearca sa nu exagerezi, pentru ca aluatul va avea de suferit si, in loc sa obtii un cozonac umflat si pufos, vei scoate din cuptor un fel de chec necopt, cu aluat dens si deloc placut la gust. Tine cont ca aluatul impletit cu umplutura trebuie lasat inca 30 de minute la dospit, in tava in care se va coace, la temperatura camerei.

9. Coci cozonacul la o temperatura prea mare si prea mult timp

Cozonacul trebuie copt la temperatura mica spre medie, niciodata la temperatura mare. Primele 10 minute la cuptorul electric trebuie setate la temperatura de 160 de grade, iar urmatoarele 50 de minute la 180 de grade Celsius. In total, cozonacul nu trebuie sa stea mai mult de 60 de minute la cuptor, altfel aluatul se va usca.

10. Deschizi usa de la cuptor in timpul coacerii

Evita sa deschizi usa cuptorului in timpul coacerii, pentru ca asa va scadea temperatura in interior, lucru care va afecta textura aluatului.

Loading...