Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum se prepară delicioşii sfinţişori, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă măcinată, după reţeta bunicii

Mucenicii sau sfinţişorii, cum li se mai spune în Moldova, se fac o singură dată, pe 9 martie. Reţeta tradiţională e simplă, iar gustul e garantat.

Reţeta e cât se poate de simplă, spun gospodinele. “Aceeaşi reţetă o făcea şi mama, noi am mai îmbunătăţit-o puţin. Sfinţişorii se fac din aluat de cozonac, se împletesc în formă de opt şi după ce îi scot din cuptor îi ung cu miere topită şi îi presar cu nucă măcinată. Se face şi varianta de post, din aluat simplu de pâine, unşi tot cu miere şi presăraţi cu nucă”, a spus Mioara Jora (67 ani), o gospodină autentică din Vaslui.

Pentru aluat (20 de mucenici):

500g faina

un cubuleţ de drojdie

250 ml lapte calduţ (pentru varianta de post înlocuiţi laptele cu apa)

150g zahar tos

1 ou (pentru varianta de post excludeţi oul din reţetă)

80g unt (pentru varianta de post înlocuiţi untul cu ulei sau margarină)

un praf de sare

Arome (coajă de lămâie şi de portocală), esenţă de vanilie etc

Cum se prepară aluatul Într-un castron sau un vas încăpător se pune făina şi în mijloc se face o gropiţă. Se adaugă drojdia (cu cinci minute înainte se pune la crescut cu o ceşcuţă de lapte călduţ, o lingură de făină şi o lingurăţă de zahăr), zahărul, sarea, oul, untul, aromele şi restul laptelui.

Se frământă bine aluatul timp de 20-30 de minute până obţineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mână. Se lasă la dospit într-un loc călduţ, acoperit cu un prosop, timp de o oră.

Apoi se răstoarnă aluatul pe masa de lucru şi se mai frământă puţin pentru a scoate aerul din el, dacă e nevoie se mai presoară făină.

Cum se formează mucenicii Se împarte aluatul în 20 de biluţe de mărime egală. Din fiecare biluţă se face o baghetă lungă de aproximativ 70 cm care trebuie să aibă diametrul de circa un centimetru, chiar mai subţire.

Apoi capetele se adună pentru a se stabili mijlocul ruloului, apoi se împleteşte ca un colăcel. La final, capetele se lipsec şi cercul format se răsuceşte pentru a-i da forma de opt.

Sfinţişorii se aşează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Îi mai lăsăm la dospit cel puţin jumătate de oră. Înainte să-i dăm în cuptor îi ungem cu ou şi lapte. Se lasă la copt până se rumenesc uşor. Când sunt gata îi scoatem şi imediat îi ungem cu miere de albine topită, apoi presărăm nuca măcinată.

În altă variantă, mucenicii pot fi făcuţi din baghetele învărtite în formă de melc, fiecare capăt al baghetei în sens invers, pentru a forma un opt.

Dacă nu aveţi miere de albine sau nu vă place gustul mierii, puteţi însiropa mucenicii cu un sirop făcut din 300 gr zahăr şi 100 ml apă, puse la fiert până se dizolvă zahărul. Nuca măcinată poate fi înlocuită cu nucă de cocos.

Loading...